Metodit
Olen kouluttanut eläimiä työkseni jo pitkään, viime vuosituhannen loppupuolelta saakka. Silloin pakkokeinojen käyttö ja "johtajuuteen" perustuvat menetelmät olivat arkipäivää. Koin pelkoon ja pakkoon (usein myös kipuun) liittyvät menetelmät aina epämiellyttäviksi ja olen alusta asti koettanut löytää moiselle toimivia vaihtoehtoja. Onneksi niitä nopeasti löytyikin ja uuden tutkimuksen siivittämänä vanhat käytännöt ovat jo melkein kokonaan historiaa...
Miksi positiivinen vahvistaminen?
Sillä on väliä miten eläintä kouluttaa. Koulutukseen tai käytöksen muokkaamiseen valittava menetelmä vaikuttaa sekä eläimen, että sen kanssa arkensa jakavan ihmisen hyvinvointiin. Jotta lopputulos olisi mahdollisimman hyvä, on eläimen tunnetilan oltava optimistinen ja mahdollisimman rento. Eläinten oppimisesta, käyttäytymisestä ja koulutuksesta löytyy tänä päivänä jo paljon tutkittuakin tietoa. Kaikki tutkimukset tukevat sitä faktaa, että pakkoon, pelkoon ja "dominanssiin" perustuva koulutus heijastuu negatiivisesti koiran hyvinvointiin. Koiran hyvinvointia ja hyvää fiilistä tukeva koulutus sen sijaan heijastuu positiivisesti koiran ja sen omistajan suhteeseen sekä helpottaa koulutushaasteita tulevaisuudessa.
Pari esimerkkiä tutkimuksista:
Koulutusmentelmä vaikuttaa koiran hyvinvointiin ja koiran sekä omistajan keskinäiseen suhteeseen (engl) linkki
Positiivisesti koulutetut koirat oppivat nopeammin (engl) linkki
Koiran kannalta negatiiviset koulutusmenetelmät vaarantavat sen hyvinvoinnin, kirjallisuuskatsaus (engl) linkki
Eläimen olosuhteiden muuttaminen
Moni käytösongelma johtuu eläimen olosuhteisiin tai terveyteen liittyvistä ongelmista. Kun hyvinvointiongelma korjataan, saattaa olla ettei koulutusta tarvita lainkaan. Koulutussuunnitelmaa tehtäessä on aina ensin koetettava selvittää mikä ongelmia aiheuttavan käytöksen juurisyy on. Jos hyvinvointihaasteista johtuvaa käyttäytymisongelmaa laastaroidaan eläintä kouluttamalla, sen paha olo ei helpotu. Tälla tavoin saavutetut tulokset ovat myös lyhytaikaisia tai muokkautuvat toisentyyppisiksi ongelmallisiksi käytöksiksi. Pahimillaan pitkäaikainen stressi sairastuttaa eläimen.
Koiran stressi tarttuu omistajaan (engl) linkki
Ajatuksia asiakastyöstä
Eläinten koulutuksen opettaminen on tulkkina toimimista eläimen ja ihmisen välillä. Koulutusosaamisen siirtäminen uudelle ihmiselle on ihmisen ja eläimen yhteisen kielen opettamista. Koulutuksen opettaminen muille ihmisille edellyttää vankkaa kokemusta koulutettavasta eläimestä, sen käytöksen ymmärtämistä ja eleiden tulkinnasta. Ihmistuntemusta unohtamatta. On myös kyettävä löytämään oikea tapa soveltaa tietotaitoaan juuri kyseisen ihminen/eläin -parivaljakon kanssa työskentelyyn. Yksikään asiakas kun ei ole toisensa kopio.
Kun perusmenetelmät ovat kohdillaan, on haluttuun lopputulokseen monta eri tietä. Tavoitteen on myös oltava asiakkaan oma, ulkopuolelta huutelu ja "oikeanlaisten" arjen käytäntöjen kouluttajan toimesta on mielestäni väärin.
Joitain vanhoja kirjoituksiani koulutukseen liittyen:
Miten lihapullalla rangaistaan koiraa? Ajatuksia ja faktaa rankaisusta
Koirankoulutus murroksessa: operantin kouluttamisen haasteet